Masjid Cina : Tuan Guru Nik Aziz Telah Mendahului

Tertarik saya apabila membaca komen Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi hari ini yang menyatakan sokongan kerajaan kepada pembinaan masjid Cina Muslim di negara ini. Kenyataan itu dibuat ekoran cadangan Ahli Parlimen Kulim/Bandar Baharu, Zulkifli Noordin di Dewan Rakyat kelmarin mencadangkan agar dibina sebuah masjid untuk kaum itu di atas tapak Penjara Pudu di sini bagi menarik minat masyarakat Tionghua di sekitar kawasan Bukit Bintang memeluk Islam.

 

Ekoran kenyataan Zulkifli, timbullah pandangan yang berupa pro dan kontra di dada-dada akhbar. Ada pihak yang menyatakan pembinaan masjid ini akan membawa kepada perpecahan kerana berunsur perkauman. Bagaimanapun, mungkin dengan kenyataan Zahid hari ini membawa pendirian kerajaan yang bersetuju pada asasnya dengan cadangan Zulkifli tersebut.

 

Untuk rekod, YAB Menteri Besar Kelantan telah lama menimbulkan isu ini. Bahkan, kerajaan negeri Kelantan telah mendahului dengan membina sebuah masjid yang berunsurkan senibina kaum cina di Rantau Panjang. Dengan peruntukan sebanyak RM7.2 juta, Kelantan mengorak langkah yang tidak terlintas di benak pemikiran pemimpin-pemimpin yang lain. Masakah tidak, sewaktu Tuan Guru memikirkan apakah yang dapat disumbangkan kepada Islam, ramai orang lain hanya memikirkan bagaimana mengekalkan kuasa dan mendapatkan pencalonan yang terbanyak!

 

Benar… Islam bukan untuk Melayu sahaja. Melayu, Cina, India dan pelbagai kaum di Malaysia hanya boleh bersatu di atas nama Islam. Jika masing-masing bertekak dan berbalah atas nama ketuanan bangsa, sampai bila pun tidak akan berlaku perpaduan yang sejati di negara ini. Atas asas itulah, Tuan Guru seringkali menegaskan bahawa orang cina boleh menjadi Menteri Besar Kelantan asalkan beriman dan mempunyai kelayakan sepenuhnya. Sekali lagi pemikiran Tuan Guru terbukti berada di hadapan!

 

Untuk maklumat mengenai masjid ini, boleh dirujuk kepada alamat-alamat berikut :

 

http://al-ahkam.net/home/index.php?name=MDForum&file=viewtopic&t=37057&start=all&postdays=0&postorder=asc&sid=fe447fdea2612b2b4224551e79b61eb2

http://demoloni.wordpress.com/2008/10/07/masjid-pagoda-di-rantau-panjang/

http://www.youtube.com/watch?v=T-BILxx5pjc

 

26 Oktober 2008

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: