Laporan Utusan Malaysia Berunsur Prejudis

Hari ini terpampang di muka depan akhbar Utusan Malaysia gambar seorang petani di Afghanistan yang dikatakan telah dicungkil matanya oleh sekumpulan lelaki yang dipercayai pejuang Taliban kerana disyaki sebagai perisik kerajaan dan tentera antarabangsa. Petani dari wilayah Helmand itu, Sayed Ghulam memberitahu, matanya dicungkil dengan pisau lewat Khamis lalu di depan ahli keluarganya.

 

Dengan tajuk berita ‘Taliban cungkil mata petani dituduh perisik kerajaan’, Utusan Malaysia sebenar telah cuba menanam prejudis khususnya kepada pergerakan Taliban agar dituduh sebagai pergerakan ganas, kejam dan sadis. Sedarkah Utusan Malaysia bahawa tajuk berita sedemikian telah menggambarkan bahawa pihak Taliban telah dipastikan dengan sebenar-benarnya telah melakukan jenayah tersebut. Mungkin bersumberkan daripada agensi berita barat yang sering kali bersikap bias, Utusan Malaysia tanpa sebarang penapisan terus memuatkannya di muka hadapan tanpa memikirkan kesan terhadap psikologi rakyat Malaysia yang berbilang agama.

 

Pergerakan Taliban tentunya tidaklah mewakili Islam. Namun, setidak-tidaknya Taliban sentiasa mendakwa mereka berjuang untuk ketuanan Islam di tanah tempat lahir mereka. Sebarang prejudis terhadap mereka boleh membawa kepada prejudis terhadap Islam itu sendiri. Bukankah Utusan Malaysia sendiri pun berusaha untuk menjadi pejuang Islam yang sejati sehingga menubuhkan Tabung Azan semata-mata untuk memastikan laungan azan dapat terus dikumandangkan?

 

Taliban hanya disyaki sahaja. Itu pun oleh pihak ketiga. Petani tersebut sendiri pun enggan membuat pendedahan siapakah yang bertanggungjawab. Bahkan pihak Taliban sendiri telah membuat penafian sekeras-kerasnya terhadap insiden tersebut. Sila rujuk http://wtop.com/?nid=105&sid=1479035 bahkan menurut kenyataan Taliban, “ “Whenever we carry out an attack we claim responsibility, we didn’t gouge out this man’s eyes.”

 

Jika penjenayah yang bertanggungjawab pun masih belum dapat dipastikan, maka wajarkah Utusan Malaysia memuatkan tajuk seperti itu di muka hadapan? Atau Utusan Malaysia benar-benar mempunyai agenda laiin yang tersembunyi?

 

7.00 am. 27 Oktober 2008

One Response

  1. Inilah hasilnya bila kita sekadar menerima berita tanpa ada rasa t.jwb utk menyiasat kesahihannya terlebih dahulu..Slh satu konsep keadilan dlm Islam, apabila menerima satu laporan ttg sesuatu, siasatlah dahulu seblm satu konklusi dibuat..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: