Khidmat Guaman Untuk Pengundi Luar

SH080709-2

KUALA KRAI – Dewan Pemuda Pas Kelantan sedia menyediakan khidmat guaman kepada mana-mana pengundi luar yang tidak dibenarkan pulang untuk mengundi oleh majikan mereka pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai, 14 Julai ini.

Ketuanya, Abdul Latif Abdul Rahman berkata, pihaknya tidak mempunyai masalah untuk memberikan perkhidmatan itu kerana empat daripada ahli jawaatn kuasa Dewan Pemuda termasuk Naib Ketua, Hisyam Fauzi sendiri adalah peguam dan pengamal undang-undang.

Justeru katanya, pengundi luar yang berjumlah hamper 2,000 orang dinasihatkan agar tidak bimbang untuk pulang dan membuat aduan kepada Dewan Pemuda Pas Kelantan jika dihalang oleh majikan mereka daripada menunaikan kewajipan mengundi pada hari berkenaan.

“Saya nasihatkan kepada pengundi luar sama ada yang bekerja kerajaan atau swasta supa memohon cuti dan minta kebenaran daripada majikan untuk pulang pada hari mengundi 14 Julai nanti.

“Saya juga harap cuti yang diberikan majikan bersesuaian dengan lokasi pengundi luar berkerja termasuk mengambil kira masa perjalanan pulang ke kampung dan kembali semula ke tempat kerja,” katanya kepada Sinar Harian di sini, semalam.

Abdul Latiff yang juga Yang Dipertua Pas Kawasan Kuala Krai berkata demikian ketika diminta mengulas dakwaan ada dalam kalangan majikan yang tidak membenarkan kakitangan mereka pulang mengundi pada 14 Julai ini.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) turut mengingatkan majikan supaya membenarkan pekerja mereka pulang melaksanakan tanggungjawab itu kerana ia termaktub dalam undang-undang dan tindakan akan diambil terhadap majikan yang melanggar peraturan tersebut.

SPR meminta pengundi Manek Urai yang tidak dibenarkan oleh majikan utnuk pulang mengundi supaya membuat laporan polis dan menyerahkan laporan tersebut kepada suruhanjaya itu.

Abdul Latiff yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Mengkebang sebelum itu menyampaikan bantuan kepada satu keluarga tujuh beranak yang menjadi mangsa kebakaran di Kampung Keroh, dekat sini, kelmarin.

Pada majlis dihadiri sama Ketua Pemuda Pas Kawasan Kuala Krai, Mahadi Mat Zin itu, sumbangan disampaikan kepada mangsa, Dollah Deraman, 73, sebagai mewakili anak, menantu dan empat cucu yang tinggal bersama di rumah berkenaan.

Sumber : Sinar Harian, 8 Julai 2009

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: