Tok Guru Lawat Warga Emas Kurang Pendengaran

sh050709-2

MANEK URAI – Biar pun mengahadapi masalah pendegaran, seorang warga emas dari Kampung Sungai Rek, dekat sini, Raja Omar Raja Puteh, 78, tidak boleh ‘duduk diam’ dan masih keluar menorah, pekerjaan yang telah dilakukannya sejak usia muda.

Anak ketiga Raja Omar, Nik Wil, 47 berkata, walaupun pernah beberapa kali dia melarang ayahnya daripada keluar menorah kerana bimbang keselamatannya ketika menaiki motosikal untuk ke kebun, namun ayahnya tetap berkeras meneruskan rutin harian itu.

“Risau juga bila dia naik motosikal untuk ke kebun sebab bahaya takut-takut nanti kalau ada orang bunyikan hon, dia tak dengar. Tapi kalau larang, kita pula kena marah.

“Sebab itu, saya minta isteri saya (Samsiah Daud, 43) temankan dia pergi menorah. Lagipun isteri saya sudah biasa kerana hari-hari duduk mengasuh dia,” kata Nik Wil ketika ditemui di rumah ayahnya di Kampung Sungai Rek, di sini, semalam.

Nik Wil berkata demikian kepada Sinar Harian selepas menerima kunjungan Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang meluangkan masa kira-kira setengah jam melawat Raja Omar sekeluarga.

Nik Abdul Aziz yang temani Yang Dipertua Pas Kawasan Kuala Krai, Abdul Latiff Abdul Rahman sempat bertanyakan khabar dan berbual mengenai keadaan kesihatan Raja Omar serta menyatakan sumbangan peribadi kepda warga emas itu.

Turut sama pada lawatan itu, Ahli Parlimen Kuala Krai, Dr. Mohd Hatta Md Ramli dan calon Pas bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai, Mohd Fauzi Abdullah.

Nik Wil berkata, ayahnya yang kini tinggal bersama ibunya, Mek Minah Ali, 72, mula menghadapi masalah pendengaran sejak lebih 10 tahun lalu dan semenjak itu mereka yang bercakap dengannya mesti meninggikan suara.

Menurutnya, walaupun ayahnya menggunakan alat pendengaran yang bernilai lebih RM1000 bagi mengatasi masalah itu, namun dia tetap hanya boleh mendengar nada suara tinggi.

Katanya, biar pun dia dan empat adik-beradik yang lain tidak tinggal bersama dengan ayah dan ibu mereka, kedudukan rumah masing-masing yang terletak di kampong sama memudahkan mereka menjaga kedua-duanya.


Sumber : Sinar Harian edisi Kelantan, 5 Julai 2009

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: