Jangan Berdolak Dalik Isu Royalti : Pemuda PAS

SH010709-1

Kota Bharu – Dewan Pemuda PAS Kelantan mendesak Kerajaan Pusat supaya tidak berdolak dalik dalam isu pembayaran royalti minyak kepada negeri Kelantan yang kini didakwa mencecah RM1 billion.

Ketuanya, Abdul Latif Abdul Rahman berkata, pihaknya hairan kenapa pembayaran boleh dibuat kepada negeri-negeri pengeluar petroleum yang lain sedangkan Kelantan dianak tirikan sejak sekian lama.

“Pemuda PAS berpendapat tidak wajar Kerajaan Pusat memberi bermacam-macam alasan semata-mata mengelak daripada melaksanakan tanggungjawab memberikan royalti ini.

“Wang yang dituntut adalah wang rakyat dan bukannya haki milik kerajaan Barisan Nasional (BN). Ia sepatutnya diagihkan kepada rakyat dengan adil dan bukannya dijadikan alat politik BN,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Menurutnya, melalui sayap perundangannya iaitu Jabatan Undang-undang dan Hak Asasi Manusia (JUHAM)  dipengerusikan Naib Ketua Pemuda PAS Kelantan yang  juga seorang peguam, mereka sedang meneliti perkara itu dari sudut perundangan.

Katanya, pihaknya tidak mahu rakyat Kelantan menjadi mangsa sentimen politik BN kerana laporan yang diperolehi menunjukkan Kelantan antara negeri pengeluar minyak negara.

Abdul Latif yang juga ADUN Mengkebang berkata, pihaknya kesal dengan sikap Ketua Perhubungan UMNO Kelantan yang secara jelas menentang pembayaran royalti tersebut sedangkan pada masa yang sama beliau bercakap mengenai pembelaan hak rakyat Kelantan khususnya di Manek Urai.

“Oleh itu, Pemuda PAS menyeru seluruh rakyat Kelantan bangkit tanpa mengira fahaman politik mendesak kerajaan Pusat menyegerakan pembayaran royalti minyak, “ katanya.

Sumber : Sinar Harian Edisi Kelantan, 1 Julai 2009

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: