Pemuda PAS Pilih Muzakarah

utusan300609

Kuala Lumpur 29 Jun – Dewan Pemuda PAS mahu bermuzakarah dengan Pergerakan Pemuda UMNO bagi membincangkan dakwaan yang dibangkitkan oleh Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz bin Nik Mat bahawa UMNO sama dengan parti komunis dan ajaran sesat.

Ketuanya, Nasrudin Hassan (gambar) berkata, muzakarah adalah medan terbaik berbanding dengan pendekatan lain seperti berdebat kerana pelaksanaannya berdasarkan semangat musyawarah.

Beliau berkata, melalui muzakarah mereka yang terbabit dengan perbincangan itu boleh mengemukakan hujah serta pendapat masing-masing dengan lebih selesa dan kondusif.

“Apabila disebut muzakarah, masing-masing boleh kemukakan hujah dan pendapat masing-masing dengan berpaksikan kebenaran. Maksud saya melalui muzakarah tiada pihak yang cuba menegakkan benang yang basah.

“Ketika bermuzakarah kebenaranan tetap kebenaran dan ia tidak berubah. bagi kami muzakarah lebih berbentuk wacana keilmuan yang sepatutnya disebarkan demi kepentingan ummah,” katanya kepada Utusan Malaysia hari ini.

Nik Aziz dalam ceramahnya di Kuala Krai baru-baru ini telah menyamakan UMNO dengan komunis dan ajaran sesat Ajaran Ayah Pin.

Selain itu,, Nasrudin berkata, perbincangan melalui muzakarah lebih rasional tanpa ada pihak yang bertindak secara emosional mengikut perasaan.

“Ini yang menyebabkan kami memilih pendekatan untuk bermuzakarah dengan Pemuda UMNO bagi menyelesaikan isu yang timbul ini,” ujarnya.

Dalam pada itu, Nasrudin berkata, sekiranya muzakarah itu berjaya, ia merupakan satu titik permulaan bagi pemuda PAS untuk mengadakan lebih banyak perbincangan berbentuk keilmuan antara kedua-dua belah pihak.


Sumber : Utusan Malaysia, 30 Jun 2009

One Response

  1. Masyaallah… makin tenat PAS kini.

    View Profile: Rantong™

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: