Impian Memiliki Rumah Akhirnya Tercapai

SH280609

Manek Urai – Impian sebuah keluarga susah untuk memiliki kediaman sendiri akhirnya tercapai apabila seorang dermawan menghulurkan sumbangan bagi membina sebuah rumah baru untuk mereka di Kampung Peria, dekat sini.

Mohd Zulkifli Hussin, 33 dan isteri, Haiza Suzanna Mohd Nawi, 29 yang mempunyai tiga anak yang berusia antara sembilan hinga 12 tahun selama ini terpaksa tinggal di rumah sewa di kampung itu sejak mula mendirikan rumah tangga.

 

Mohd Zulkifli berkata, dia ada membuat permohonan untuk mendapatkan bantuah rumah di bawah Program Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT) Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (KESEDAR) tetapi sehinga kini masih tiada jawapan.

 

“Saya sudah minta rumah PPRT sejak lapan tahun lalu dan kali terakhir saya bertanyakan tentang status permohonan itu pada tahun lepas, mereka (KESEDAR) kata sudah lulus tetapi sampai sekarang tidak ada apa-apa.

“Semenjak saya buat permohonan, bolah katakan dua tiga bulan sekali saya pergi ke pejabat KESEDAR untuk bertanyakan perkara ini kerana orang kata kalau nak cepat dapat, kena pergi kerap ke pejabat, tetapi semuanya sia-sia,” katanya kepada Sinar Harian.

 

Mohd Zulkifli yang menyara keluarganya dengan bekerja sebagai penoreh berkata demikian ketika ditemui pada program gotong royong membina rumah barunya di Kampung Peria, dekat sini, semalam.

Turut hadir Bendahari Dewan Pemuda PAS Kelantan, Wan Azimin Wan Adnan, Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Kuala Krai, Mahadi Mat Zain dan Penghulu Mukim Peria, Mohamad Zain Rani.

Hadir sama dermawan yang menampung sepenuhnya kos pembinaa rumah baru untuk Mohd Zulkifli sekeluarga, Suhaimi Mat, 50.

 

Mohd Zulkifli berkata, dia merakamkan ucapan terima kasih yang tidak terhingga kepada Suhaimi kerana sanggup membiayai kos pembinaan serta penduduk kampung yang bergotong royong membina rumah barunya.

 

Sementara itu, Suhaimi berkata, rumah Mohd Zulkifli itu ialah kediaman ke 46 yang menerima sumbangan untuk membina rumah bau dan membaiki rumah lama daripadanya.

 

Menurutnya, dia terus bersetuju untuk menampung kos pembinaan rumah baru itu selepas Mohd Zulkifli datang berjumpa dan mengadu masalah yang dihadapinya tiga hari lalu.

 

Katanya, dia sanggup mengeluarkan wang sendiri kerana berasa malu apabila dimaklumkan sudah empat kali Mohd Zulkifli membuat permohonan kepada KESEDAR untuk mendapatkan rumah PPRT tetapi gagal sedangkan ibunya (Mohd Zulkifli) merupakan Ketua Wanita UMNO cawangan kampung itu.

Sumber : Sinar Harian, 28 Jun 2009

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: