Penasihat Agama MB Terengganu Perlu Cermin Diri Dahulu

SH220609-3

kamalsaidinSaya tertarik untuk mengulas kenyataan yang dikeluarkan oleh Penasihat Agama Menteri Besar Terengganu, Kamal Saidin seperti yang tersiar di dalam akhbar Sinar Harian hari ini, 22 Jun 2009. Beliau berkata, tindakan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz bin Nik Mat yang menolak cadangan kerajaan perpaduan seperti menolak ayat yang terkandung di dalam al-Quran. Selain itu, beliau juga mendakwa punca Nik Aziz menolak cadanggan tersebut ialah kerana mementingkan diri ekoran bimbang akan terjejas kedudukannya.

Inilah dakwaan yang paling nakal yang pernah diucapkan oleh penceramah UMNO sepanjang isu kerajaan perpaduan ini. Ada dua isu penting yang diutarakan oleh Kamal Saidin di dalam kenyataan ini. Pertama, menolak kerajaan perpaduan ertinya menolak nas daripada al-Quran. Kedua, mendakwa Tuan Guru Nik Aziz mementingkan kedudukan yang menyebabkannya menolak kerajaan perpaduan.

Kamal Saidin nyata sekali keliru atau sengaja mmengelirukan fakta di dalam membuat kenyataan yang terseleweng ini. Pertama bila disebut bahawa menolak kerajaan perpaduan bermakna menolak nas daripada al-Quran. Saya tidak tahu ayat al-Quran manakah yang dimaksudkan oleh Kamal. Tetapi kalau nas yang diambil ialah suruhan bersatu secara umum, perlulah diingatkan bahawa perpaduan di dalam al-Quran ditegaskan hendaklah di atas tali Allah. Maksud firman Allah SWT : Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah (ugama Islam), dan janganlah kamu bercerai-berai (Surah Ali Imran, ayat 103)

Adakah bersatu dengan UMNO bermakna bersatu di atas tali Allah? Jauh sekali demikian selagi dasar UMNO tidak ditukar kepada al-Quran dan al-Sunnah. Lantas, adakah bersatu dengan DAP dan PKR boleh dikatakan di atas tali Allah. Perlulah diingatkan bahawa ada beza di antara bersatu dan bertahaluf atau menjalinkan persefahaman. Persefahaman dengan PKR dan DAP di atas maslahah yang lebih besar iaitu untuk menumbangkan UMNO/BN yang menjadi punca kemelut dan masalah dalam negara. Jika UMNO/BN bimbang terhadap terhakisnya penguasaan orang-orang Melayu/Islam, mereka boleh bersama dengan PAS bila-bila masa sahaja. Pintu PAS sentiasa terbuka luas untuk ahli-ahli UMNO yang insaf. Namun, bersatu dengan UMNO dalam keadaan UMNO masih meneruskan dasar yang ada sekarang, tidak sekali-kali.

Tohmahan yang mengatakan Tuan Guru Nik Aziz mementingkan kedudukan juga satu tohmahan yang nakal. Sedarkah Kamal, bagaimana kehidupan sederhana Tuan Guru Nik Aziz yang masih kekal sekalipun hampir dua dekad bergelar Menteri Besar? Pentingkan kedudukankah individu seperti ini? Barangkali Kamal ingin menyamakan Tok Guru dengan pimpinan UMNO Terengganu yang bertelagah sehingga ke pagar istana ekoran kemelut jawatan Menteri Besar. Bahkan pertelagahan tersebut hingga mengakibatkan beberapa jawatan penting dalam UMNO Terengganu bertukar tangan kelmarin. Malu UMNO Terengganu terpaksa menerima orang Johor sebagai pengerusi kerana tidak ada lagi orang-orang Terengganu yang boleh menjadi pendamai pihak-pihak yang bertelagah.

Dalam keadaan itu, Kamal Saidin boleh mengatakan Tokguru Nik Aziz pentingkan kedudukan? Lucu sekali.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: