DPPNK bidas kenyataan Exco Pemuda UMNO

SH210609-2(2)

drrosliKOTA BHARU – Dewan Pemuda PAS negeri membidas kenyataan Exco Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Mohd Afandi Yusoff yang meminta Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz bin Nik Mat supaya meletakkan jawatan beliau sebagai Menteri Besar ekoran bantahan mewujudkan kerajaan perpaduan.

Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS negeri, Dr Rosli Allani Abd Kadir (gambar) berkata, Mohd Afandi sepatutnya cermin dahulu diri beliau sebelum meminta Nik Abdul Aziz meletakkan jawatannya.

“Kenyataan Mohd Afandi hanya menggambarkan beliau hasil berada di dalam UMNO. Beliau seakan lupa yang beliau pernah mengikuti program PAS di luar Negara dan mengenali ramai pemimpin PAS termasuk Mursyidul Am PAS itu sendiri,” katanya kepada Sinar Harian, di sini semalam.

Beliau berkata, Mohd Afandi mungkin mengharapkan kerjasama itu akan membuatkan lebih ramai tokoh-tokoh agama yang menuruti beliau bersama UMNO.

“Apa yang nyata sekarang ini bukan sahaja ditolak oleh golongan professional dan golongan muda, tetapi UMNO juga ditolak oloeh golongan agama,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa mengulas dakwaaan Mohd Afandi Yusoff yang menyifatkan cadangan pembentukan kerajaan perpaduan yang diilhamkan oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang memberikan tekanan kepada Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz ekoran bantahan beliau terhadapa cadangan itu.

Mohd Afandi berkara, majoriti ahli PAS menyokong gagasan tersebut, kecuali segelintir penyokong PAS yang taksub kepada Mursyidul Am parti itu.

Beliau dilaporkan berkata, pemuda UMNO melihat kedegilan Nik Aziz berpunca daripada dirinya sendiri yang diberi nasihat songsang oleh para penasihat kanannya supaya menolak idea Presiden.

Katanya, perkara ini bukan perkara baru, bahkan ia bermula sejak gelombang pemilihan pucuk pimpinan pada muktamar PAS yang lalu dan barangkali sudah tiba masanya Datuk Nik Aziz memikirkan untuk bersara dari jawatan menteri besar.

Sumber : Sinar Harian, 22 Jun 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: