UMNO Sedia Meraih Keuntungan Dengan Perundingan

sh200609

Hari ini terpampang di muka depan akhbar Sinar Harian ajakan ‘ikhlas’ Tan Sri Muhyidin Yasin terhadap PAS untuk sama-sama membentuk kerajaan perpaduan. Kata Muhyidin, UMNO bersedia untuk berunding dengan tidak meletakkan sebarang syarat. Dan yang paling istimewa ialah kesediaan UMNO untuk akur kepada sebarang syarat yang dikenakan oleh PAS.

Benarkah UMNO demikian? Sudah terbalikkkah dunia ini? Atau sememangnya UMNO sudah bertaubat dan insaf dengan perpecahan umat Melayu Islam lantas bertindak akur dengan sebarang syarat yang akan dikenakan oleh PAS?

Alangkah jauh sekali sebenarnya jika sesiapa yang beranggapan demikian. Andainya UMNO benar-benar ingin berdamai, seelok-eloknya jangan diletakkan calon di Manek Urai sebagai langkah pertama. Apa yang memelikkan ialah, di saat Muhyidin mengatakan ‘kita lupakan sengketa lama’, masih lagi bersemangat untuk bertempur di Manek Urai! Boleh dilihat di sini semangat berkobar-kobar UMNO di Manek Urai.

Apa sebenarnya niat  UMNO? Kita bukanlah pakar di dalam meneliti niat di hati masing-masing, namun berdasarkan sikap UMNO pada hari ini yang masih jelas meneruskan dasar-dasar permusuhan dengan pembangkang khususnya di Perak, jelas sekali mereka sama sekali tidak berniat untuk berdamai. Bahkan perdamaian melalui apa yang dinamakan sebagai kerajaan perpaduan ini hanyalah merupakan batuu loncatan UMNO/BN untuk meraih kembali sokongan rakyat dengan cara menanam rasa tidak yakin rakyat terhadap PAS.

Jangan dibimbangi reaksi rakan-rakan komponen mereka dalam Barisan Nasional. Semuanya sudah maklum bahawa reaksi UMNO dalam isu kerajaan perpaduan ini hanyalah alat untuk melemahkan PAS, bukannya untuk menyatukan umat Melayu Islam. Jika tidak, masakan MCA pun beria-ia menyokong! Lihat di sini keikhlasan MCA.

Saya melihat, sikap UMNO dalam isu ini hanyalah sebagai alat kempen di Manek Urai sahaja. Manipulasi tahap maksimum akan dilaksanakan seolah-olah kerajaan perpaduan akan terbentuk esok hari sebelum ayam berkokok! Percayalah, selepas Manek Urai, isu kerajaan perpaduan akan terburai.. yang mungkin tinggal hanyalah syak wasangka sesama kita yang entah bila akan habis. Harap-harapnya tidak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: