Mahkamah Rayuan Membacakan Talkin Untuk UMNO….

Keputusan Mahkamah Rayuan yang menyebelahi Datuk Seri Zambry hari ini sebenarnya sudah dijangka oleh banyak pihak. Ia bukannya satu perkara yang mengejutkan apatah lagi di saat negara sedang menyaksikan satu demi satu badan bebas merelakan diri untuk diperkuda oleh UMNO/BN.

Keputusan 3-0 hakim-hakim mahkamah rayuan tersebut telah menambahkan satu lagi kaedah yang tidak pernah terfikir oleh kita sebelum ini di dalam melucutkan jawatan Menteri Besar. Ia tidak memerlukan perletakan jawatan, undi tidak percaya dan pembubaran dewan. Ia hanya memerlukan senarai panjang wakil rakyat yang ingin berubah selera dan tempahlah sebuah bas untuk menghantar rombongan ini ke pintu istana. Dan jika esoknya, wakil-wakil rakyat berubah citarasa sekali lagi, Menteri Besar sekali lagi boleh dipecat dan digantikan oleh orang lain. Begitulah ‘undang-undang’ baru yang sedang dipelajari oleh rakyat Malaysia sekarang ini dari krisis politik di Perak.

Jika demikian, di parlimen sekalipun tidak perlulah lagi kepada undi tidak percaya. Cukuplah sekadar mencari mana-mana ahli parlimen untuk mencukupkan bilangan majoriti dan buatlah perjumpaan dengan DYMM Yang Dipertuan Agong. Pandikar Amin tidak boleh berpencak silat lagi sekalipun beliau seorang pendekar. Bahkan, boleh sahaja dihantar mana-mana samseng Pekida untuk diheret Pandikar Amin dari kerusinya. Itulah yang diajar oleh UMNO di Perak.

Walaupun Datuk Seri Nizar Jamaluddin dilaporkan akan membuat rayuan ke mahkamah Persekutuan, apakah harapan yang boleh dibuat? Dalam senario sekarang, rayuan ke Mahkamah Persekutuan pun hanya akan menghabiskan wang dan tenaga kecuali adanya arahan ghaib dari Seri Perdana.

Apapun, sebenarnya keputusan Mahkamah Rayuan hari ini hanyalah pembacaan talkin untuk UMNO/BN. Ia akan disempurnakan upacara pengkebumiannya di dalam PRU ke 13 kelak, insya-Allah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: