Bertandingkah BN di Manek Urai?

Saya menerima panggilan telefon dari seorang sahabat sejurus selepas kuliah subuh pagi tadi memaklumkan pemergian Allahyarham Haji Ismail bin Yaacob, ADUN Manek Urai ke rahmatullah pagi ini. Beliau meninggal dunia selepas subuh selepas dimasukkan ke Hospital Raja Perempuan Zainab II 26 April lalu kerana menghadapi masalah di bahagian kakinya (penyakit gout dan kencing manis). Beliau yang lebih dikenali dengan Poksu Wei merupakan di antara ADUN yang paling lama bertahan iaitu selama lima penggal bermula 1986. Di Kelantan, beliau dianggap seangkatan dengan ADUN senior seperti YB Dato’ Omar bin Mohamad, ADUN Perupok dan juga YAB Menteri Besar Kelantan sendiri.

Kekentalan Allahyarham di dalam politik khususnya di Kuala Krai boleh dilihat apabila beliau memenangi DUN Manek Urai pada tahun 2008 dengan majoriti 1352 undi. Beliau juga berjaya memenangi jawatan Timbalan Yang Dipertua PAS Kawasan Kuala Krai di dalam muktamar yang lepas sekalipun sedang terlantar di atas katil hospital! Semoga Allah SWT merahmati segala usaha dan sumbangan yang diberikan oleh Allahyarham kepada perjuangan ini tatkala ia dagang…

Kekosongan DUN Manek Urai akan mengundang satu lagi pilihanraya kecil di Malaysia. Dalam keadaan biasa, PAS dan parti-perti pembangkang akan berada dalam keadaan tertekan untuk memastikan kemenangan. Akan terbayang di benak fikiran kita curahan projek yang turun dari langit tanpa sekatan, serangan-serangan media massa yang akan memainkan pelbagai isu dari yang sekecil-kecilnya sehinggalah kepada isu yang paling besar. Akan bergilir-gilirlah pemimpin-pemimpin UMNO/BN turun ke Manek Urai menaburkan janji manis dan mungkin sehingga kepada peringkat mahu menubuhkan Universiti di Manek Urai!

Itu senario sebelum 2008. Tapi kini zaman sudah berubah. UMNO/BN sedang kecut berdepan dengan pilihanraya. Mereka berundur dari bertempur di Penanti, mereka mengelak dari berdada di Perak selepas mengalami kekalahan 4-1 dalam siri-siri pilihanraya kecil selepas PRU 12 yang lalu. Mereka boleh mereka alasan mengelakkan pembaziran tetapi rakyat melihat dengan mata dan berfikir dengan akal. Mereka boleh menipu pada sebahagian masa tetapi tidak pada semua masa!

Lantas, perkembangan seterusnya sangat menarik untuk dinilai. Apakah Datuk Seri Najib akan membuat pengumuman.. ”BN mengambil keputusan untuk tidak bertanding di DUN Manek Urai kerana kematian ADUN tersebut ialah masalah dalaman PAS….” ..??

4 Responses

 1. mesti bn tak bertanding sebab nak jimat wang rakyat 1black malaysia….

 2. walaupun sy penyokong PAS…tp

  kalau yea pun nak bicara politik..
  biarlah selesai dulu urus jenazah…
  fikirlah sikit hati perut keluarga jenazah !!
  Belum sampai 24 jam meninggal almarhum dah bicara Bab Pilihanraya…aik..cepat pada PAS kelantan plak !!

  • apa masalahnya? Para sahabat berbincang mengenai pengganti Rasulullah SAW sebelumpun jasad baginda disemadikan….. lagipun dengan UMNO yang kurang ajar ni sepatutnya tidak ada ruang berehat untuk kita…

   • lah-lah mano pun bn kena bertanding, kalau di penanti dio ada alasan kata PR sengaja letak jawatan, di manek urai takdak alasan..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: