Masjid Quba’ Taman Wawasan, Tawau.

ybzaki&kapten

YB Zaki Ibrahim dan Kapten Mohd Hashim Ahmad

18 Mei 2009 – Saya bertolak ke Masjid Quba’ , Taman Wawasan, Tawau pada petang 15 Mei 2009 bersama dengan YB Mohd Zaki Ibrahim dan YB. Wan Yusoff Wan Mustapha untuk menyampaikan kuliah maghrib. Sepatutnya YB Zaki yang dijadualkan menyampaikan kuliah dan juga penerangan isu-isu semasa, tetapi entah macam mana, dipassingnya bola kepada saya.

Malam itu saya hanya memberikan kuliah ringkas tafsir Surah al-Takathur bersama sedikit penerangan isu semasa khususnya berkenaan pergolakan di negeri Perak. Apa yang menariknya yang ingin dikongsi ialah kehebatan Masjid Quba’ yang terletak di Taman Wawasan yang pada saya tidak dimiliki oleh masjid-masjid yang lain di seluruh Malaysia.

Sehebat namanya, Masjid Quba’ seolah-olah benar-benar berfungsi sebagaimana Quba’ pada zaman Rasulullah SAW. Di tengah-tengah tekanan dari masyarakat setempat dan jabatan agama, Masjid Quba’ berjaya didirikan di tanah milik pemaju dan diadakan solat jumaat sekalipun tidak dibenarkan oleh pihak berkuasa agama.

Kami berbicara panjang dengan pengerusi J/K Masjid, Kapten Mohd Hashim Ahmad. Beliau merupakan seorang pemilik syarikat perkapalan yang berjaya. Seorang ahli PAS seumur hidup dan berhasrat menginfakkan seluruh hidupnya demia Islam. Untuk pembinaan Masjid Quba’ yang lengkap berhawa dingin ini, beliau telah menghabiskan hampir RM200,000 dari poket peribadinya ditampung oleh sumbangan dari masyarakat setempat. Bahkan, beliau sekarang bertanggungjawab menyara gaji imam yang diimport khas berkhidmat di masjid tersebut dengan gaji RM1,500.00 sebulan. Apa pun kata beliau, setelah menghabiskan wang begitu banyak, perniagaannya bertambah maju dan lancar. Bahkan baru-baru ini beliau berjaya memberi dua buah kapal yang setiap satunya berharga RM18 juta!

Saya melontarkan pandangan kepadanya, alangkah baiknya jika beliau cuba mendaftarkan masjid tersebut di bawah penyeliaan pihak berkuasa agama apatah lagi beliau pernah diminta berbuat demikian. Namun katanya, langkah itu akan menyebabkan masjid tersebut terikat dengan pelbagai peraturan yang tidak sepatutnya. Berbeza dengan sekarang, sebarang penceramah bebas dijemput, akhbar-akhbar termasuk Harakah digantung di luar untuk bacaan dan masjid tersebut menjadi tumpuan jemaah. Bahkan jika dilihat pada iklan-iklan yang terpampang di luar masjid, ternyata masjid ini benar-benar hidup dengan kelas-kelas pengajian untuk pelbagai peringkat umur. Ia bebas dilakukan tanpa sebarang sekatan. Benar juga pandangan tersebut dan itulah negatifnya pengurusan masjid di negara ini. Termasuk juga di Kelantan yang saya tidak mendengar khutbah khusus (kalaupun ada, ia sangat terlewat) berkenaan isu Palestin sewaktu Palestin hebat diganyang oleh Israel awal tahun ini. Bayangkan, ada teks khutbah berbicara soal kebersihan alam sekitar ketika peluru berpandu Israel melayang ke bumi Gaza!

Lewat makan malam kami di Restoran Kayu Manis, Tawau memahat kenangan dan cerita yang benar-benar mengkagumkan kami mengenai seorang korporat yang berjiwa besar. Ya, bukan senang mencari orang sepertinya pada hari ini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: