Benar, UMNO Belum Matang

Hari ini terpampang di muka depan akhbar Sinar Harian kenyataan dari Ahli Parlimen Jeli, Datuk Mustapha Mohamed yang menegaskan bahawa UMNO masih belum matang untuk membenarkan debat terbuka. Bahkan katanya, sekiranya debat terbuka diadakan dalam keadaan UMNO masih belum matang (akil baligh?) ini, ia akan mengundang perpecahan dan mendedahkan masalah dalaman UMNO kepada masyarakat umum.

 

Saya fikir kenyataan yang dibuat oleh beliau itu sungguh tepat sekali dengan realiti parti nasionalis sempit seperti UMNO ini. Inilah barangkali pandangan yang paling jujur pernah lahir dari seorang menteri kabinet seperti beliau. Datuk Mustapha bagi saya seorang ahli politik UMNO yang masih lagi boleh dipercayai sebahagian kejujurannya. Malah sebelum pilihanraya umum lepas, beliau pernah mendedahkan di dalam sidang DUN Kelantan bahawa pemimpin-pemimpin UMNO Kelantan pernah berperanan dalam menyekat bantuan dan peruntukan kerajaan pusat kepada kerajaan negeri.

 

Berbalik kepada kenyataan yang dibuat oleh Mustapha tersebut. Bagi saya, UMNO sememangnya belum matang dan tidak akan matang selama-lamanya. Ini kerana dasar yang dipegang oleh UMNO sendiri ialah dasar perkauman sempit yang selama-lamanya tidak akan membawa kepada perpaduan. Siapakah yang mengeluarkan kenyataan-kenyataan berbentuk perkauman kalau tidak pemimpin UMNO? Tetapi siapakah yang dikenakan ISA? Seringkali pihak pembangkang yang dikambinghitamkan.

 

Bahkan di dalam UMNO sendiri, sesiapa sahaja yang ingin mendaki ke puncak kuasa seharusnya mempunyai kekuatan wang. Tanpa wang ringgit untuk disumbat ke perut perwakilan, jangan harap untuk menaiki ke puncak kuasa. Persetankan sahaja perjuangan untuk agama, bangsa dan negara. Apatah lagi keramat sang saka bangsa yang menjadi kiblat perjuangan UMNO, semuanya sudah tinggal slogan semata-mata.

 

Selain itu, kenyataan Mustapha tersebut membawa maksud UMNO benar-benar mengalami perpecahan dalaman. Dan Mustapha percaya, dengan debat terbuka, perpecahan dalaman ini akan dihidu oleh masyarakat. Mustapha betul apabila mengesahkan kewujudan krisis dalaman ini, tetapi silap apabila menyatakan dengan debat terbuka akan mendedahkan luka dalaman UMNO. Hakikatnya, rakyat keseluruhannya sudah mengetahui sememangnya UMNO parti yang bermasalah dan penuh dengan krisis. Bukan menjadi rahsia lagi di seluruh Malaysia gelora rumahtangga UMNO yang hampir berkecai.

 

Sebaik-baiknya, kepada pemimpin-pemimpin UMNO yang masih punya sedikit keikhlasan dan kejujuran, marilah menyeberang ke bahtera yang selamat ini. Buatlah keputusan sebelum terlambat.

 

28 Oktober 2008

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: