Kenapa Sekarang Saiful?

Melihat kepada media-media massa yang semakin menjadi-jadi sikap berpihak kepada UMNO/BN khususnya dalam kempen pilihanraya kecil Permatang Pauh menjadikan kita semakin benci dan meluat. Jelas sekali media massa utama ini masih belum serik dengan penolakan rakyat jelata yang ditunjukkan dalam pilihan raya ke 12 yang lalu.

 

Hari ini, Utusan Malaysia sekali lagi berusaha memesongkan minda rakyat dengan tulisan-tulisan murahan yang bertujuan tidak lain hanyalah untuk menjadi pencacai kepada rejim UMNO/Barisan Nasional. Tulisan yang bertajuk Kenapa Baru Sekarang Ramlang Porigi? itu jelas sekali dirangka dan disiarkan untuk memahat sokongan kepada UMNO di dalam akhbar yang mendakwa diri mereka sebagai Penyebar Fikiran Rakyat.

 

Nampaknya, terpukul benar kempen UMNO di Permatang Pauh dengan kehadiran imam tersebut di atas pentas PKR. Kalau tidak, masakan pula orang nombor dua sendiri yang bertindak memberikan ulasan. Bukan setakat orang nombor dua, bahkan Mufti Wilayah Persekutuan yang khabarnya turut menjadi tukang kempen UMNO/BN di Permatang Pauh pun tidak ketinggalan memberikan pandangan. Bersungguh benar Sohibus Samahah ini mempertahankan sumpah Saiful seolah-olah teringin benar untuk menyertai dunia politik. Harapnya di dalam pilihan raya ke 13 nanti, mufti ini boleh terjun bertanding di Wilayah Persekutuan. Manalah tahu, dengan takdir Allah boleh menjadi menteri bahagian agama, dapat juga peluang untuk menyampaikan hadiah di pertandingan tilawah al-Quran.

 

Tulisan di dalam Utusan Malaysia tersebut seolah-olah mempertikaikan kenapa baru sekarang Ramlang Porigi mengeluarkan kenyataan. Lupakah Utusan Malaysia terhadap isu yang lebih besar iaitu kenapa sekarang Saiful bertindak melafazkan sumpah? Bersungguh benar Saiful menyatakan sumpahnya tiada kaitan dengan pilihanraya kecil Permatang Pauh, benarkah demikian? Adakah secara kebetulan sahaja sumpah Saiful berlaku sehari sebelum penamaan calon, lantas para menteri yang ’berfikir di luar kotak’ itu menyatakan ia bukan isu politik? Kalau demikian, kenapa isu liwat dicanangkan sampai bergegar Jambatan Pulau Pinang dalam masa kempen pilihanraya ini? Kerana itu, daripada Utusan sibuk mempertikaikan kenyataan Ramlang Porigi, lebih baik pertikaikan niat sebenar Saiful bersumpah ketika kempen pilihanraya Permatang Pauh. Tidak bolehkah ditunggu barang seketika untuk bersumpah supaya ia tidak menjadi isu?

 

Bodoh sangatkan rakyat ingin percaya kepada penafian Saiful bahawa sumpahnya tiada kaitan dengan politik? Bodoh sangatkan rakyat ingin percaya seorang tua boleh meliwat seorang muda yang gagah perkasa dengan secara paksa? Kalaupun Wan Zahidi mahu percaya, silakanlah. Tapi tolonglah, janganlah diheret rakyat untuk menjadi bodoh bersama.

 

Paling penting, Ramlang Porigi menyatakan bahawa majlis sumpah tersebut diatur oleh seorang pegawai Najib. Hai.. Najib pun turut terbabit sekali lagi dalam kronologi kes liwat ini. Lantas, siapakah yang sedang bermain politik dengan isu liwat…

 

26 Ogos 2008

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: