Debat : Dimensi Baru Politik Malaysia

 

Baru berlangsung sekejap tadi Debat anjuran Agendadaily.Com di antara Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan Menteri Penerangan, Datuk Shabery Chik. Debat yang bertajuk Hari Ini Bentuk Kerajaan, Esok Turun Harga Minyak itu saya yakin ditonton oleh jutaan rakyat Malaysia yang mungkin rindukan kehadiran wajah Anwar di kaca televisyen setelah 10 tahun berada di luar kerajaan.

 

Apapun natijah daripada debat tersebut, ternyata ia satu perkembangan yang baik di dalam politik Malaysia. Seingat saya, inilah kali pertama debat seumpama ini diadakan secara langsung di hadapan khalayak dan disiarkan di dalam media arus perdana. Rakyat khususnya akan dapat menilai tahap intelektual pemimpin yang dilantik khususnya di dalam mempertahankan pendirian masing-masing.

 

Bagi saya, Anwar telah berjaya mengemukakan teori turun minyak dengan angka-angka yang munasabah sekaligus mengenepikan usikan Shabery terhadap peribadi Anwar. Kekangan Shabery selaku Menteri Penerangan dalam kabinet Pak Lah memestikannya mempertahankan langkah kerajaan dalam apa jua keadaan sekalipun. Senario ini mungkin menyebabkannya agak tersasar dari persoalan yang diutarakan, namun boleh diakui bahawa beliau merupakan seorang ahli komunikasi yang tidak kurang hebatnya.

 

Apapun, syabas buat Anwar dan tahniah kepada Shabery di atas keberanian menghadiri program seperti ini. Semoga debat ini menjadi satu satu noktah mula kepada anjakan baru paradigma politik khususnya buat rakyat yang sudah muak menerima bahan media yang terlampau berpihak. Cuma, alangkah baiknya kalau debat ini diadakan antara Anwar dan Abdullah Badawi, tentu melepasi rating Euro2008!

10.30 pm

15 Julai 2008

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: