Tragedi 1999 Berulang Kembali?

29 Jun 2008 – Semacam kurang percaya saya apabila terbaca laporan dari Malaysiakini tentang satu laporan polis terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim lewat malam tadi. Laporan kes liwat yang dilaporkan secara ‘berkias’ oleh akhbar-akhbar utama pada hari ini seolah-olah mengulangi semula krisis pada tahun 1999 apabila Tun Dr Mahathir pada masa itu turut bertindak memecat Anwar selaku timbalannya juga kerana kes moral.

 

Benar atau tidak berlakunya kes liwat sebagaimana laporan tersebut, tidaklah kita ketahui hakikatnya. Namun, berdasarkan kepada krisis hampir satu dekad yang lalu, rakyat Malaysia tidak mungkin dapat ditipu sekali lagi. Lihatlah selepas Mahathir meletakkan jawatan, satu persatu krisis kehakiman yang menjadi misteri terbongkar satu demi satu. Adakah pendedahan demi pendedahan hari ini adalah untuk menegakkan keadilan atau hanya sekadar untuk menutup mulut Tun Dr Mahathir yang sudah mengambil alih jawatan ‘ketua pembangkang’ di luar parlimen?

 

Malaysia masih belum lupa dengan gelombang arus reformasi ekoran tuduhan moral yang dilemparkan terhadap Anwar Ibrahim. Sekalipun beliau dipecat di atas dasar moral, kemudiannya pelbagai tuduhan pula dilemparkan sekalipun belum pernah dibuktikan di mahkamah. Tuduhan kononnya beliau akan bersekongkol dengan IMF sering kali digunakan oleh Mahathir tetapi hakikat sebenarnya tidak pernah diungkap melalui proses mahkamah. Tragedi ‘usung tilam’ yang berlaku pada tahun 1999 sehingga hari ini masih segar dalam ruang ingatan rakyat Malaysia yang tidak mudah lupa. Misteri itu masih belum terungkap sedangkan pengarah lakon layarnya sudah berada di hujung usia.

 

Kini, setelah Mahathir berundur, sejarah menyaksikan bagaimana hujung hidup manusia ini tidak pernah tenang. Satu demi satu diungkap semula seolah-olah tidak akan ada lagi kebaikan yang akan mengiringinya ke persemadian nanti. Wallahua’lam, adakah Mahathir masih belum sedar akan petunjuk ini atau masih tegar berdiri tegak mempertahankan egonya. Wajarkah Mahathir menoleh semula melihat apakah yang dilakukan semasa dua dekad memimpin Malaysia. Bantuan kepada SAR disekat, tragedi memali, penghinaan terhadap tokoh-tokoh agama dan sebagainya seolah-olah mimpi yang masih belum sampai ke penghujung buat Mahathir. Bahkan memenjarakan Anwar selama 6 tahun di sebalik jerjak besi hingga kini masih belum dapat diterima oleh rakyat Malaysia. Semoga hidayah Allah menyinari jiwanya untuk bertaubat sebelum kakinya melangkah ke alam lain.

 

Kini, tuduhan liwat bergema sekali lagi. Di tengah-tengah hiruk pikuk pertelingkahan dalaman UMNO serta sedikit kegusaran orang nombor dua hasil kerenah Raja Petra Kamaruddin, tiba-tiba datang pula laporan kes liwat Anwar Ibrahim. Ia berlaku tepat pada masanya jika untuk mengalih perhatian rakyat Malaysia. Maka tidak perlu lagi sibuk persoalan minyak yang naik melangit ketujuh, usah bicara soal pengeboman Tantuya yang kononnya disaksikan oleh orang-orang penting, tidak perlu sibuk-sibuk menilik rumah tangga UMNO yang kian retak. Akhbar-akhbar sudah ada modal baru iaitu kes liwat Anwar Ibrahim. Kebetulan pula ia berlaku ketika Anwar dikatakan akan mengetuai gerakan membentuk kerajaan baru 16 September ini.

Plot cerita hampir sama. Kalau ia sebuah lakon layar, Pak Lah diharapkan mengambil iktibar dari kegagalam arahan Mahathir sebelumnya. Filem Liwat arahan Mahathir gagal mendapat sebarang anugerah sekalipun peringkat kampung kerana ia hanya dibintangi oleh saksi yang kerap merubah kenyataannya. Paling hebatpun dialog penjahat utamanya ialah Not Relevan!

 

Harapnya Pak Lah tidak mengulangi plot yang sama. Jelas ia lebih longgar dari filem Mahathir, masakan tidak, pelakon utamanya ialah bekas pembantu Najib. Namun, kalau ia bukan sebuah lakon layar bahkan cerita realiti yang berlaku, kita harap ia dapat diselesaikan dengan seadil mungkin tanpa campur tangan oleh Linggam!

 

29 Jun 2008

 yang mana calon pelakon pembantu lelaki terbaik?

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: