PAS Sahajakah Perlu Terbuka?

Tulisan Zulkiflee Bakar hari ini di dalam Mingguan Malaysia (saya tidak beli akhbar, cuma baca online dan kepunyaan pejabat sahaja) amat menarik untuk diulas. Wartawan ni yang saya rasa pandai bermain emosi dan lengguk bahasa sekali lagi menulis memperlihatkan keikhlasannya yang cukup mendalam untuk melihat terhasilnya perpaduan Melayu-Islam. Sekali lagi, beliau memberikan nasihat yang cukup bernas untuk PAS agar menjalinkan kerjasama dengan UMNO demi ketuanan Melayu Islam. Indah sungguh bahasa seperti ini disulam pula dengan kebimbangan kononnya ketuanan Melayu (ketuanan UMNO?) sedang tergugat hebat.

 

Zulkiffle di dalam tulisannya mengulas kenyataan Menteri Besar Kelantan beberapa hari lepas yang menurutnya telah menutup pintu kerjasama dengan UMNO. Baginya, ini adalah pandangan yang tertutup dan akhirnya akan merugikan bangsa Melayu Islam di Malaysia. Menurut Zulkiflee, hanya PAS dan UMNO sahaja boleh diharapkan sebagai penyatu bangsa Melayu, berbanding PKR yang katanya rela menggadaikan masa depan bangsa demi kepentingan politik.

 

Ikhlas sungguh bunyinya gendang Zulkiflee memalu muzik perpaduan. Tentunya sambil melemparkan jarum sengketa antara PAS-PKR, berlapikkan seloka perpaduan dan pujian terhadap perjuangan PAS (baru minggu lepas Zulkiffle melabelkan PAS sebagai parti hilang prinsip), tulisan beliau mengajak agar PAS duduk semeja dengan UMNO khusus untuk kepentingan Melayu. Tinggalkan sahaja PKR yang katanya suka bermain retorik sahaja.

 

Tulisan seperti ini timbul pada saat-saat seperti sekarang. Ketika UMNO sedang kelemasan bertarung dengan perpecahan dalaman dan ancaman runtuhnya rejim yang dibina selama separuh abad, maka berdegar-degarlah slogan perpaduan. Sedangkan sebelum pilihan raya ke 12 baru-baru ini, agaknya Melayu berkuasa penuh di Malaysia. Segala gedung-gedung perniagaan semuanya milik orang Melayu. Bahkan senarai orang-orang kaya di Malaysia dipenuhi dengan nama Melayu. Vincent Tan ialah Melayu, bahkan nama sebenar Patrick Lim mungkin Ahmad Patrick yang lahir di tengah Pulau Wan Man dalam sebuah keluarga nelayan Melayu. Ananda Krishnan pula ialah seorang budak Melayu yang berjaya di dalam perniagaan komunikasi hasil perjuangan UMNO, manakala Kok Tsu Koon pula sebenarnya seorang melayu yang sepet matanya, lalu apabila dilantik sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang, orang Melayu berjaya membina bangunan pencakar langit hingga entah ke langit berapa….!!  Begitukah? Hai..dongengnya lakaran sejarah UMNO. Percayakan kisah Cik Siti Wan Kembang menunggang burung petalawati dari Kota Bharu ke Gunung Reng lebih baik dari menghadam tawarikh tulisan ahli-ahli sejarawan UMNO.

 

Kita hairan sebenarnya, kenapa tulisan Zulkifflee hanya ditujukan kepada PAS?  Adakah tanggungjawab untuk bersatu ini hanya terletak di atas bahu PAS. Sudah berapa kalikah PAS mengajak UMNO bermuzakarah, duduk semeja namun sehingga ke hari ini masih belum menjadi kenyataan? Lalu setelah pilihan raya umum yang menyaksikan rejim Barisan Nasional hanya bergantung dengan talian hayat dari seberang laut, maka dibuka kembali khazanah gendang lama untuk dialunkan semula?

 

Sebenarnya, kaedah mewujudkan rasa takut di kalangan rakyat ialah kaedah kuno yang digunakan oleh pemerintah terdahulu untuk mengekalkan kuasa mereka. Dengan rasa takut, rakyat akan bergantung dengan pemerintah yang semberono meratah hak rakyat. Lihatlah maksud kata-kata Firaun kepada kaumnya :

 

“Biarkanlah aku membunuh Musa dan hendaklah ia memohon kepada Tuhannya, kerana sesungguhnya aku khawatir dia akan menukar agamamu atau menimbulkan kerusakan di muka bumi”. (Surah Ghafir, ayat 26)

 

Lihatlah bagaimana cara Firaun menanamkan perasaan takut di hati rakyatnya dalam usaha untuk menangkis dakwah Nabi Musa. Bukankah yang melakukan kerosakan ialah Firaun? Tidakkan yang menyembelih anak-anak lelaki Bani Israel ialah Firaun? Tetapi menurut media massa Firaun, Nabi Musa yang berpotensi untuk melakukan kerosakan! Maha suci Allah yang menurunkan al-Quran yang kandungannya tidak pernah ketinggalan zaman dalam berbicara mengenai perangan manusia! Lihatlah pula bagaimana bicara orang-orang munafik yang disebut oleh Allah SWT :

 

Dan bila dikatakan kepada mereka:”Janganlah kamu membuat kerusakan di muka bumi. Mereka menjawab: “Sesungguhnya kami orang-orang yang mengadakan perbaikan.”  Ingatlah, Sesungguhnya mereka Itulah orang-orang yang membuat kerusakan, tetapi mereka tidak sadar. (Surah al-Baqarah, ayat 11-12)

 

Bukanlah maksud saya untuk menyamakan UMNO dengan Firaun atau golongan munafik ini, tetapi seruan UMNO pada hari ini untuk ketuanan Melayu wajar dilihat dengan kaca mata yang bijaksana. Marilah kita lihat rekod UMNO dalam mempertahankan ketuanan Melayu Islam :

 1. Menghapuskan tulisan jawi
 2. Menghadkan bantuan kepada Sekolah Agama Rakyat yang kebanyakan pelajarnya ialah Melayu.
 3. Menafikan royalti minyak untuk penduduk Terengganu yang kebanyakannya Melayu dari tahun 1999-2008
 4. Meluluskan persempadanan semula kawasan pilihan raya tahun 2004 yang tidak memberikan kelebihan kerusi kepada Melayu.
 5. Mengajar subjek Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris
 6. Mengisytihar pegangan bebas tanah yang akhirnya hanya mampu dimiliki oleh bangsa asing
 7. Gagal mencapat matlamat Dasar Ekonomi Baru dengan 30% penguasaan bangsa Melayu
 8. Dan banyak lagi

 

Itu hanya senarai pendek yang diperturunkan sedikit dari berkontena (tidak kotak, kerana kotak hanya milik Ezam) lagi jenayah UMNO terhadap bangsa Melayu. Kalaulah Zulkiflee menyatakan bahawa dengan senario pada hari ini, Melayu terancam, kenapa tidak cadangkan sahaja agar ahli-ahli parlimen UMNO berhijrah ke dalam PAS? Kalau itu berlaku, maka di Perak PAS akan menjadi tulang belakang utama dengan orang Melayu sebagai Menteri Besar. Di Pulau Pinang juga demikian, begitu juga di Selangor. Bahkan parlimen pun boleh dikuasai oleh bangsa Melayu kalau UMNO sanggup berhijrah ke dalam PAS. Tapi, untuk menyatakan bahawa hanya dengan PAS bergabung dengan UMNO dan mengukuhkan kuasa UMNO selaku rejim yang terbukti gagal, barulah Melayu terjamin, maka Zulkiflee hanya menulis sambil bermimpi sahaja.

 

 

AHMAD FADHLI BIN SHAARI

29 Jun 2008

2 Responses

 1. Menarik sekali minda mufti yg terbaru. Seorang yg punyai MINDA yg amat hebat abad ini. Dialah satu2nya boleh dipakai.. Kumpulan lain semua mengarut, taksub, lemah akal.

  Sesuai sekali fikrahnya diletak paling atas dlm web saudara.
  Wsm.

 2. oo yeke.. mana fikrah saudara? sekurang-kurangnya saya dapt baca, dan letakkan di tempat paling atas. itupun kalau tidak mengarut, taksub, lemah akal….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: