Pemimpin yang Beriman Rahmat Bagi Rakyat

 

Seorang wanita melintasi deretan kereta terpakai yang tersadai tanpa pembeli. Industri jualan kereta dikatakan akan mengalami kemerosotan jualan yang ketara akibat peningkatan harga minyak

 

Allah SWT berfirman di dalam surah Yusuf (yang bermaksud) :

Yusuf berkata: “Supaya kamu bertanam tujuh tahun (lamanya) sebagaimana biasa; Maka apa yang kamu tuai hendaklah kamu biarkan dibulirnya kecuali sedikit untuk kamu makan. Kemudian sesudah itu akan datang tujuh tahun yang amat sulit, yang menghabiskan apa yang kamu simpan untuk menghadapinya (tahun sulit), kecuali sedikit dari (bibit gandum) yang kamu simpan. Kemudian setelah itu akan datang tahun yang padanya manusia diberi hujan (dengan cukup) dan dimasa itu mereka memeras anggur.” (Ayat 47-49)

 

          Tafsiran mimpi seorang raja oleh Nabi Yusuf ini akhirnya membawa dirinya bebas dari penjara bahkan dilantik menjadi orang yang bertanggungjawab untuk menjaga perbendaharaan negara. Pengakuannya sebagai hafiz dan alim ialah satu ciri-ciri yang paling utama yang melayakkannya ke jawatan tersebut. Kemudiannya, Nabi Yusuf bertanggungjawab untuk membahagikan stok makanan negara kepada rakyat yang memohon bantun di musim kemarau, termasuklah adik beradiknya yang datang dari bumi Palestin.

          Demikianlah, harta negara untuk dinikmati oleh rakyat. Beruntunglah rakyat yang mempunyai pemimpin yang soleh serta diapit oleh menteri yang bijak dan bertanggungjawab. Benarlah sabda Rasulullah SAW :

مَنْ وَلَّاهُ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ شَيْئًا مِنْ أَمْرِ الْمُسْلِمِينَ فَاحْتَجَبَ دُونَ حَاجَتِهِمْ وَخَلَّتِهِمْ وَفَقْرِهِمْ احْتَجَبَ اللَّهُ عَنْهُ دُونَ حَاجَتِهِ وَخَلَّتِهِ وَفَقْرِهِ

Yang bermaksud : Sesiapa yang dipertanggungjawabkan oleh Allah SWT (untuk memikul) urusan kaum muslimin, lau tidak berpaling daripada hajat, keperluan dan kefakiran mereka, Allah SWT berpaling daripada hajar, keperluan dan kefakirannya (di hari kiamat kelak) – Riwayat Abu Daud dan disahihkan oleh al-Bani

 

Hari ini di tengah-tengah kemelut kenaikan harga minyak yang mencengkan urat sarat rakyat terbanyak, dalam keadaan membilang butiran beras untuk dimakan, adakah sebenarnya sudah kering kantung negara dari nikmat kekayaan? Kenaikan harga minyak yang menyebabkan seluruh barangang keperluan meningkat, menyebabkan rakyat terpaksa hidup dalam kemiskinan yang mencengkam. Bayangkanlah pula, kalau hidup di tengah-tengah bandar Kuala Lumpur yang memerlukan belanja sebanyak RM250 untuk seorang anak berulang-alik ke sekolah dengan menaiki bas, bagaimanakah ibubapa boleh meneruskan hidup. Bayangkanlah pula, dengan bekerja kampung secara kecil-kecilan, bolehkah seorang isteri membantu suaminya yang hanya bekerja sebagai pengawal keselamatan dengan gaji hanya RM600 sebulan?

 

Sungguh, perit memikirkan kantung hidup yang semakin sempit yang terpaksa dihadapi oleh rakyat jelata. Kenaikan harga minyak menyebabkan premis perniagaan mengecilkan operasi, mengecilkan bilangan pekerja dan akhirnya menyebabkan pengangguran. Kerja boleh dihentikan tetapi mulut anak-anak tidak boleh dihentikan suapan mereka. Sewa rumah serta bayaran bil tidak kenal erti tangguh dan henti, akhirnya meningkatlah kadar jenayah.

Sayangnya, di dalam Dewan Rakyat masih lagi terdengar jawapan mengenai kos baik pulih rumah Perdana Menteri dan Timbalannya. satu fakta yang cukup jelas dalam satu jawapan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohammed Nazri Aziz dalam sidang Dewan Rakyat penggal ke-11 yang lalu. Dinyatakan bahawa kos pengubahsuaian kediaman rasmi Perdana Menteri di Putrajaya yang dilaksanakan tahun tersebut berjumlah RM15.81 juta. Kerja pengubahsuaian itu meliputi kerja membaik pulih dan menaik taraf sistem penyaman udara, pendawaian elektrik, lanskap serta pengubahsuaian dalaman termasuk ruang dapur dan bayaran juruperunding, katanya dalam jawapan bertulis kepada Teresa Kok (DAP-Seputeh).  Mohamed Nazri berkata kos penyelenggaraan bulanan yang melibatkan keseluruhan kompleks kediaman Perdana Menteri termasuk blok rumah persendirian beliau hanya berjumlah RM2.9 juta setahun iaitu dengan purata RM242,991.50 sebulan. Beliau berkata kos asal pembinaan kediaman rasmi Perdana Menteri dengan merujuk khusus kepada blok rumah persendirian di mana Perdana Menteri dan keluarga tinggal berjumlah RM24.17 juta.

Mohamed Nazri berkata kos asal kontrak pembinaan kediaman rasmi Timbalan Perdana Menteri dengan merujuk kepada blok rumah persendirian di mana Timbalan Perdana Menteri dan keluarga tinggal berjumlah RM13.51 juta. Beliau berkata kos penyelenggaraan tahunan kompleks kediaman rasmi Timbalan Perdana Menteri berjumlah RM1.46 juta setahun iaitu dengan purata RM122,267 sebulan.

          Demikianlah sebuah kerajaan yang berjimat cermat…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: