Selamat Ulang Tahun TV3

1 Jun 2008 merupakan tarikh lahir ke-23 stesen televisyen swasta yang pertama di negara iaitu TV3. Sambutan ulang tahun diiringi dengan ‘doa selamat’ oleh satu konsert jom Heboh yang disiarkan secara langsung melalui kaca televisyen. TV3 kelihatan semakin matang dalam usia 23 tahun yang menyaksikan pelbagai perubahan dan suntikan dilakukan dari masa ke semasa. Tidak dapat dinafikan, berbanding RTM, TV3 masih menjadi siaran yang diminati berbanding dengan siaran RTM yang merudum jatuh imejnya khususnya sebelum piliharanya umum ke-12 lalu di bawah kendalian ZAM. Apapun, usia 23 tahun merupakan sepatutnya memulakan tempoh kematangan TV3. Dalam usia ini, TV3 sudah meninggalkan usia mumayyiz dan tentu sekali sudah akil baligh dengan senario bidang penyiaran.

Bagaimanapun, dalam dunia global yang menyaksikan tumbuhnya blog-blog sebagai alternatif kepada media massa utama, TV3 masih lagi dengan stailnya ; menjadi alat kepada Barisan Nasional dalam mengukuhkan empayar rejim mereka. Bukan menjadi rahsia betapa condongnya TV3 kepada UMNO/BN khususnya semasa kempen pilihanraya ke 12 yang lepas. Bahkan pada malam pengumuman keputusan PRU12, sempat lagi pengacara membahasakan Barisan Nasional sebagai ‘kita’ dan pembangkang sebagai ‘mereka’.

Perlu disedari, masyarakat hari ini tidak sama dengan 20-30 tahun yang lepas, jauh sekali berbeza dengan masyarakat era 60-an. Politik Malaysia sudah berubah dengan begitu hebat, sudah tidak lagi laku di tengah masyarakat sebarang idea perkauman dan politik sempit ‘mengangkat keris’. Apa yang akan mengambil tempat ialah politik perpaduan yang tidak memandang darah dan warna kulit.

TV3 sebagai sebuah media eletronik yang diminati nampaknya masih lagi gagal mengesan arus ini. Walaupun serangan telahpun reda khususnya selepas pilihanraya, namun sikap bermusuh dengan Pakatan Rakyat masih lagi ketara dengan jelas. Itupun mungkin kerana terlalu sibuk dengan urusan rumah tangga UMNO, serangan-serangan menjadi agak tumpul. Kalau tidak, nescaya akan digegak gempitakan kegagalan Pakatan Rakyat mentadbir 5 negeri. Pasti tidak menang tangan Bersamamu menjelajah mencari mana-mana individu yang terpaksa berteduh di bawah langit akibat tidak mampu membina rumah hasil kegagalan Pakatan Rakyat!

Politik sedemikian sudah tidak relevan lagi dalam suasana hari ini. Kesedaran rakyat semakin meningkat. Walau apa jua maklumat palsu yang cuba disumbat, mereka tidak mudah menelan bulat-bulat sebagaimana masa yang lalu. TV3 dan Media Prima perlu sensitif dengan senario ini. Sekurang-kurangnya, biarlah sempat menyambut hari lahir ke-50. Bimbang juga pada masa itu kalau-kalau TV3 sudah bergelar arwah.

2 Jun 2008

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: