Tumbangnya Sang Rajawali

Berita penyertaan Ezam Mohd Nor ke dalam UMNO sebenarnya mampu merentap urat nadi pejuang reformasi. Masakan tidak, masih terngiang-ngian nada Ezam melaungkan slogan anti rasuah dan penyelewengan oleh UMNO/BN. Masih tidak nyanyuk kita untuk mengingati bagaimana manusia bernama Ezam inilah yang sanggup dalam penjara bertahun-tahun semata-mata mendedahkan dokumen bertaraf OSA yang melibatkan skandal Rafidah Aziz.. alih-alih, hari ini, manusia ini menyerahkan borang keahlian UMNO.. sungguh mustahil.

Ya, bukan senang menjadi seorang pejuang tulen. Kadang-kadang kita yang berceramah merata-rata tenggelam dengan arus glamer dan pujian melambung tidaklah lebih mulia dari seorang pakcik tua yang kerjanya hanyalah menyangkut bendera di pohon kelapa. Sanggup ke lokasi ceramah mendengar maklumat terkini dengan berbasikal menempuh hujan. Tapi kadang-kadang sang penceramah masih lagi memikirkan soal projek dan menukar kereta. Kadang-kadang masih tidak lepas dari soal menambah bilangan isteri.

Sebab itu, bukan mudah menjadi pejuang tulen. Masalah Ezam dengan Anwar Ibrahim mungkin di luar pengetahuan kita. Namun, apapun masalah yang melanda, tidak boleh menjadi alasan untuk meninggalkan perjuangan. Mana mungkin sekelumit pertelingkahan peribadi melibatkan soal hati akhirnya UMNO juga jadi pilihan?

Saya tetap beranggapan setakat ini bahawa UMNO ialah parti sesat yang ideologinya langsung bertentangan dengan Islam. Tidak ada sesiapa yang memilih UMNO kecuali mereka yang sedang keliru dan malangnya, orang yang keliru itu ialah yang selama ini di pentas ceramah hebat mengalunkan bait-bait perjuangan.

Selamat berjuang untuk Ezam.

One Response

  1. Assalamualaikum..

    Ustaz Liey naik rumah baru rupanya patutla buka rumah lama tak leh 🙂

    Sihat ke ust liey?

    Teruskan perjuangan….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: